Zeman a Si Ťin-pching
Foto: Hrad.cz

Prezident Zeman navštíví v roce 2022 už pošesté Čínu

2 min čtení

Prezident republiky Miloš Zeman hovořil v úterý 7. července se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Telefonát, který proběhl z iniciativy čínského prezidenta, se uskutečnil v rámci komunikace s evropskými lídry. Zeman v něm mimo jiné prozradil, že na příští rok plánuje na základě pozvání návštěvu Čínské lidové republiky.

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka Si Ťin-pching vyjádřil solidaritu s Českem a jejími občany v souvislosti s nedávným tornádem, které zasáhlo jižní Moravu. Také zmínil, že Česko považuje za klíčového partnera v rámci EU a prezidenti hovořili o konkrétních aktivitách při rozšiřování ekonomické spolupráce mezi oběma státy.

Zeman je zastáncem spolupráce s Čínou. V minulosti přislíbil velké čínské investice v Česku, ale nakonec se jich uskutečnil jen zlomek. Prezident je také za svůj postoj k Číně, která je obviňována z porušování lidských práv, dlouhodobě kritizován.

Při jednom z minulých setkání si prezidenti vyměnili stromy. Podle Jiřího Ovčáčka se oba ujistili, že stromy dobře rostou. 

Zeman navštívil nejlidnatější zemi již pětkrát. Poprvé to bylo v roce 2014, kdy také jednal se svým čínským protějškem a naposledy v roce 2019, kdy jej doprovázeli sportovci Jaromír Jágr a Pavel Nedvěd. Šestá návštěva měla proběhnout v loňském roce, ale plány zhatila pandemie koronaviru.


Napsat komentář

Your email address will not be published.

Další článek

Clifford Olson. Osmdesátkrát uvězněný, nikdy ale napravený

Další čtení