blockchain
Ilustrační obrázek. Zdroj: Pixabay

Co jsou to digitální tokeny

5 min čtení
Nové technologie s sebou vždy přináší i nové pojmy, které jsou zpočátku srozumitelné jen úzké skupině expertů, aby postupem časem pronikly i do slovní zásoby všech ostatních lidí. V současnosti se takto do běžného slovníku pomalu dostává i slovo „token“. Slýcháme jej v médiích zaměřených nejen na technologické novinky, ale stále častěji i ve zpravodajských relacích. O aktuální aféře XIXOIO asi slyšel každý. Bez ohledu na to, o co v ní běží, že jasné, že „tokeny“ jsou „věci“, které nás začínají skutečně ovlivňovat. 

Token je když…

Chceme-li vyjádřit význam tohoto slova jednou větou, mohli bychom říci, že token je digitální reprezentací nějaké reálné hodnoty. Tato hodnota (aktivum, chcete-li) může být reálným předmětem, jako je nemovitost, auto či peníze. Stejně tak může být digitálním obrázkem nebo třeba virtuálním předmětem z počítačové hry.

Pro lepší představu je možné nabídnout několik paralel. Jednou z nich mohou být žetony, které hráč dostane v kasinu. Tyto žetony samy o sobě reálnou hodnotu nemají, reprezentují ale skutečné peníze, za které je lze samozřejmě směnit. Jakákoliv poukázka, která slouží k tomu, aby ji mohl majitel proměnit za konkrétní službu či věc, je také tokenem.

Digitální tokeny (někdy též krypto-tokeny, případně jen tokeny) se od uvedených příkladů liší tím, že tato reprezentace určité hodnoty nemá hmotnou podobu, ale je čistě digitální. Aby bylo něco takového bezpečně realizovatelné, je využíváno struktury známé jako blockchain. Jedná se o decentralizovanou síť, která zaručuje maximální míru bezpečí, stejně jako minimální náklady na provádění transakcí.

Příklady použití digitálních tokenů

Nejprve uvedeme příklad využití tokenu, který reprezentuje hmotnou věc, v tomto případě nemovitost. Klasický proces koupě nemovitosti je poměrně složitý, neboť vyžaduje složité ověřování a nutnost komplexních záznamů o prodeji. V případě, že je nemovitost tzv. tokenizovaná, má tedy svoji digitální reprezentaci a je možné ji koupit jediným kliknutím myši. Jedná se o vizi budoucnosti, která však již započala. První tokenizovaný dům byl prodán v USA v říjnu 2022 za 175 tisíc dolarů.

Dalším příkladem je tokenizace podílu ve společnosti, což je v podstatě vznik určité digitální akcie. Za reálné peníze si člověk koupí token reprezentující účast na budoucím zisku dané společnosti.

Příkladů je samozřejmě mnohem více, mezi ty nejzajímavější patří např. digitální umění. Obecně je ale zřejmé, že tokeny mají svůj velký význam a v budoucnosti se s nimi budeme nejspíš setkávat stále častěji.


Napsat komentář

Your email address will not be published.

Předchozí článek

iPhone SE 4: Pět věcí, které o něm aktuálně víme

Další článek

Úspora energie v domácnosti: Tipy, jak snížit spotřebu energie

Další čtení