Taylor Swift
Foto: Paolo Villanueva, CC BY 2.0, Wikimedia

Swifties jsou největší a nejoddanější fanouškovskou komunitou. Čím si ji Taylor Swift zasloužila?

6 min čtení

Swifties jsou věrní fanoušci známé zpěvačky a skladatelky Taylor Swift. Jedná se o jednu z největších a nejoddanějších fanouškovských základen, jakou může celebrita mít. Nejde však o pouhý jednostranný vztah, jak to většinou mezi fanoušky a celebritami bývá. Taylor Swift totiž se Swifties aktivně komunikuje a dokonce se s nimi i osobně setkává.

Taylor Swift navázala díky sociálních sítím se Swifties blízký vztah

Swifties lze najít napříč různými věkovými skupinami a jejich oddanost zpěvačce často přesahuje pouhou zálibu v její hudbě. Znají tvorbu Taylor Swift opravdu do hloubky, sledují vývoj její kariéry, navštěvují koncerty, komunikují s ní na sociálních sítích a účastní se všelijakých diskuzí i akcí s fanoušky.

Taylor Swift byla jedním z prvních hudebníků, kteří plně pronikli do používání sociálních sítí a navázala tak s fanoušky velmi blízký vztah. Díky Instagramu, Twitteru a dalším se z nedefinované masy fanoušků stala opravdová jména a tváře. Zpěvačka navázala s několika vybranými Swifties spojení a začala se s nimi blíže přátelit. Tito fanoušci získali v komunitě Swifties uznání a dali naději ostatním fanouškům, že i oni by se mohli s celebritou trochu sblížit.

Osobní setkání vztah mezi fanoušky a zpěvačkou ještě prohloubila

V době vydání alba 1989 Taylor Swift prolomila poslední bariéru mezi ní a svými fanoušky. Pro některé ze svých nejdéle věrných Swifties vytvořila Secret Sessions, tedy jakási tajná setkání. Během těch hostila fanoušky v některém ze svých mnoha domů po celém světě. Swifties se tak mohli se zpěvačkou osobně bavit, vyfotit se s ní, ochutnat její domácí pečivo, nebo si pohladit její kočky. Po těchto akcích se pouto mezi hudebnicí a její komunitou ještě prohloubilo.

Swifties
Swifties. Foto: Sandor Somkuti, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Termín Swifties se stal v populární kultuře široce uznávaným. Používají ho jak samotní fanoušci, tak Taylor Swift, a dokonce i média. Podobná pojmenování koneckonců nejsou ničím neobvyklým. Podobně si přezdívají třeba také fanoušci Justina Biebera termínem Beliebers. Nicméně Swifties jsou ze všech fanouškovských základen hudebníků tou nejoddanější a také nejvlivnější.

Swifties jsou aktivní a tvořiví a Taylor Swift si jich i díky tomu váží

Swifties vytvářejí různé fanouškovské stránky věnované Taylor Swift, na kterých sdílejí novinky a obsah související s její kariérou. Vytvářejí fanouškovské obrázky, trička či grafiky s Taylor Swift, diskutují o hudbě, albech, kariéře i osobním životě zpěvačky. Někdy dokonce organizují různé akce, jejichž cílem je šířit oblíbenost a povědomí o tvorbě jejich oblíbené hudebnice.

Hlavním důvodem, proč je fanouškovská komunita Taylor Swift tak silná, bude zřejmě její přístup k fanouškům. Zpěvačka si jich totiž váží a uznává je. Někdy je dokonce překvapí reakcemi nebo okomentováním jejich příspěvků na sociálních sítích. To jsou věci, které většina celebrit nedělá vůbec, nebo jen velmi zřídka.


Copywriterka, která se věnuje psaní na částečný úvazek od roku 2020. Studuje český jazyk a literaturu na VŠ, aby se jednoho dne mohla tvorbě textů věnovat naplno. Ráda se zamýšlí nad budoucností lidstva a fascinují ji některé ze zajímavých teorií z fyziky, astrofyziky a podobných oborů. Poznatky, které při svém bádání po těchto fascinujících teoriích získá, pak ráda čtivou formou předává čtenářům dál.

Napsat komentář

Your email address will not be published.

Předchozí článek

Dědictví v zahraničí: mýty a realita

Další článek

Bolt Food vyzkouší v Praze nepřetržitý provoz

Další čtení