#ffcz
Foto: Archiv Fakticky.cz

Co znamená hashtag #ffcz

4 min čtení

Tento méně známý hashtag koluje především na Twitteru a možná se ptáte na jeho význam. Přinášíme vám nejen odpověď, ale i tipy, jak jej využít.

Hurá, je pátek

Pátek je dnem, který má pro mnohé až posvátný význam. Konec pracovního týdne a začátek víkendu neoceňují jen školáci, ale také velká část pracujících. A právě jen pátek je dnem, kdy lze hashtag #ffcz využít. Prostřednictvím této zkraty vzniklé z anglického follow friday doporučují uživatelé na Twitteru další lidi nebo zajímavé účty ke sledování.

Původ zkratky lze vystopovat v první polovině minulé dekády v anglosaském prostředí, kde se k pátečnímu doporučování využívá hashtag #ff. Počeštěná verze #ffcz není až tak rozšířená, přesto je využívána. Někdy lze také narazit na posty obsahující hashtagy #ff a #ffcz současně. Nic se tím ale nemění.

Zkrátka #ffcz znamená doporučení na pátek. Pokud budete na Twitteru tento hashtag sledovat, je možné, že objevíte nové zajímavé uživatele nebo účty. Současně jej můžete také využívat k doporučování vašich oblíbených účtů, a to tak, že před jejich názvy vložíte zavináč. Třeba takhle:

Dnešní doporučení #ffcz patří pro @tenatenúčet.

Příklad využití hastagu #ffcz:

Jak vznikl #hashtag

Hashtag má starší historii, než si většina z nás myslí. Již na konci minulého tisíciletí, tedy ještě před vznikem sociálních sítí, používali programátoři symbol # jako označení řádku s komentářem. Tento zvyk se někdy kolem roku 2007 začal využívat i na Twitteru jako označení slov s určitým předmětem zájmu apod. Zkrátka, tweetujete o pěkné výstavě v Praze, k příspěvku (nebo i do něj) napíšete #vystavapraha #vystavavpraze a tak dále. Uživatelům zajímajícím se o výstavy v Praze se váš příspěvek objeví v jejich kanálu.

Používání hashtagu se následně rozšířilo i na další sociální sítě. Hojně je využíván na Instagramu, Facebooku nebo Pinterestu.


Napsat komentář

Your email address will not be published.

Předchozí článek

Co je to KiSS syndrom a jak se léčí

Další článek

Obrazem: Jak to vypadalo na koncertě v roce 2001 a jak to vypadá v roce 2021

Další čtení