Underworld přicházejí s epickou skladbou Denver Luna. Chystá se snad nové album?

3 min čtení

Nová skladba od elektronických matadorů navazuje na jarní techno dupačku „And The Color Red“. Osmiminutový track „Denver Luna“ je o něco klidnější a dává prostor pro zpěv Karla Hydea.

Epická skladba je postavena na silném elektronickém základu, který poskytuje vynikající kulisu pro Hydeův zpěv. Píseň plyne a jednotlivé vrstvy jeho hlasu se mísí, vrství a staví harmonickou hradbu, kterou proniká jen monotónní beat a pulsující melodie. Již před vydáním singlu Underworld sdíleli, jak skladba vzniká. Nejprve ukázali a capella ztvárnění pomocí vrstvení vokálů a jejich vmísení do složité kompozice. Nyní si již můžete vychutnat celou píseň včetně psychedelického videa, které ji doprovází.

Tím ale novinky od této kultovní britské formace nekončí. Dvojice Karl Hyde a Rick Smith již během živých vystoupení zahráli i nové tracky „Gene Pool“ a „Strawberry Hotel“. Čtveřice nových skladeb by tak mohla být předzvěstí dalšího alba, nicméně to zatím oficiálně nikdo z dvojice neřekl.

Poslední studiové album od Underworld vyšlo v roce 2019 pod názvem Drift Series 1. Jednalo se o sampler obrovského audio-vizuálního projektu, jenž finálně zahrnoval 40 skladeb, které jsou všechny ke stažení nebo k poslechu jen v digitální formě. Na fyzický nosič se dostalo 9 nejlepších hitů.

Underworld jsou světově uznávanou kapelou především díky nekompromisním trackům z devadesátých let jako Born Slippy, Push Upstairs, King of Snake nebo Cowgirl. Tehdy ještě k formaci patřil i vizionář Darren Emerson, který Underworldu vdechl elektronické rysy. Dnes již málokdo ví, že kapela na konci osmdesátých let začínala jako synth popová formace.

Diskografie Underworld

1988 – Underneath the Radar
1989 – Change the Weather
1994 – Dubnobasswithmyheadman
1996 – Second Toughest in the Infants
1999 – Beaucoup Fish
2002 – A Hundred Days Off
2007 – Oblivion with Bells
2010 – Barking
2016 – Barbara Barbara, We Face a Shining Future
2019 – Drift Series 1


Napsat komentář

Your email address will not be published.

Předchozí článek

V ulicích měst můžete čím dál častěji potkat třeba divočáky

Další článek

Nobelův fond pro udržitelnost uděluje první ceny za udržitelnost průkopníkům v oblasti energetiky a ekonomiky v souvislosti se změnou klimatu

Další čtení